Πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων με ασφάλεια, από τις 10 Μαΐου, ζητά η Ολομέλεια
Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Η άμεση και πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας αποτελεί πάγια θέση του δικηγορικού σώματος , καθώς η Δικαιοσύνη αποτελεί βασική λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνα του κράτους δικαίου. Δεν νοείται αναστολή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον, όταν κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν. Η λειτουργία των Δικαστηρίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα της εστίασης, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού. Η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη ώστε να δίδεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης και να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος αιφνιδιασμού και απώλειας δικαιωμάτων. Στα πλαίσια αυτά, η Ολομέλεια απαιτεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άμεση και επίσημη ενημέρωση των συναδέλφων. Αλλως, η Ολομέλεια θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη 5.5.2021 για να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να αποφασίσουν συγκεκριμένες δράσεις, στοχευμένου χαρακτήρα και κινητοποιήσεις.
- ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Η ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων επιβάλει τον εμβολιασμό όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών και άλλων μέτρων (rapid tests, self-test, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά υγρά , παρουσία αστυνομικής δύναμης κ.λπ). Με δεδομένο ότι πλέον είναι δυνατός ο προγραμματισμός του εμβολιασμού όλων σχεδόν των ηλικιακών ομάδων, η Ολομέλεια προβαίνει σε ισχυρή σύσταση προς όλους τους συναδέλφους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού.
- ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ»
Η Ολομέλεια ενέκρινε, επί της αρχής, την συνημμένη πρόταση της Επιτροπής, που είχε συγκροτηθεί με απόφασή της για να μελετήσει τις διατάξεις του άνω σχεδίου νόμου και καταθέσει προτάσεις, θα κοινοποιήσει τις άνω θέσεις της στην Κυβέρνηση, στα πλαίσια του διαλόγου των θεσμικών φορέων, ενόψει της συζήτησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή και θα τις δημοσιοποιήσει προς γνώση κάθε ενδιαφερομένου. Η Ολομέλεια ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής, που αποτελείται από τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Ηλείας, Δημήτριο Δημητρουλόπουλο, Αλεξανδρούπολης, Ζαχαρούλα Τσιρτσίδου, Αρτας, Μιχάλη Νικολάου, Βέροιας, Φώτη Καραβασίλη, Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα και Κατερίνης, Ασημίνα Στρίμπα και τον Προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Παναγιώτη Νικολόπουλο για το ιδιαίτερα σημαντικό έργο τους.
- ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ.
Η Ολομέλεια θεωρεί, κατ’ αρχάς, θετική τη συμμετοχή των δικηγόρων στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, η οποία συνάδει με το δημόσιο χαρακτήρα του λειτουργήματος και συμβάλει στην επίλυση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος. Εκφράζει όμως την κατηγορηματική αντίθεσή της σε επιμέρους διατάξεις , που προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν, ενάντια στις ρητές θέσεις της Ολομέλειας και αφορούν ιδίως:
Α) Στην ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρους και οικονομολόγους απευθείας από τους ασφαλισμένους, δεδομένου ότι ουδεμία έννομη σχέση υφίσταται μεταξύ τους και
Β) Στην έκταση της ευθύνης των δικηγόρων, η οποία υπερβαίνει τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δικηγόρων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ , αφού ο συμπράττων δικηγόρος συντάσσει μόνον εισήγηση – σχέδιο απόφασης , ενώ την τελική ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ. Περαιτέρω, σε περίπτωση σφαλμάτων, η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο, που καρπώθηκε την ωφέλεια, και όχι από τον δικηγόρο.
Τέλος, η ισχύς των συντασσόμενων σχεδίων ως Διοικητικών Πράξεων χωρίς έλεγχο και υπογραφή από το αρμόδιο προς τούτο Όργανο του e-ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης.
Η Ολομέλεια θα ενημερώσει λεπτομερώς τους συναδέλφους για τους κινδύνους που δημιουργούνται από την συμμετοχή τους στην συγκεκριμένη διαδικασία και οι οποίοι φαλκιδεύουν , επί της ουσίας, τον επιδιωκόμενο σκοπό της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων.