Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας σε έκτακτη συνεδρίαση του σήμερα την 15η-05-2020 με την διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, μετά από διαλογική συζήτηση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1) Όπως είναι γνωστό κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν.3663/2008 (Α΄ 99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που για ακόμη μία φορά, εντελώς αδικαιολόγητα, πλήττουν το δικηγορικό επάγγελμα. Συγκεκριμένα, προβλέπονται διατάξεις για την παραγραφή αξιοποίνου και παύση ποινικής δίωξης για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα (αρ. 63), καθώς και της παραγραφής και μη εκτέλεσης ποινών (αρ. 64) υφ’ όρο. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις αποτελούν την συνέχεια μιας καθιερωμένης πλέον ανεπίτρεπτης τακτικής της Πολιτείας σε σχέση με τον τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης (αρχικά ο ν. 3346/2005 και εν συνεχεία οι ν. 4043/2012, 4198/2013, 4411/2016 και 4671 /2018). Με τις ρυθμίσεις αυτές, προβλέπεται η εκ των υστέρων εξάλειψη του αξιοποίνου πληθώρας ποινικών αδικημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι την 30-4-2020, με σκοπό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η οποία ταυτίζεται απόλυτα με τα αναφερόμενα στις αιτιολογικές εκθέσεις και των παλαιότερων όμοιων νομοθετικών διατάξεων, την  αποσυμφόρηση των ποινικών δικαστηρίων, αλλά και των εισαγγελιών της χώρας από τις ανεκτέλεστες αποφάσεις. Ωστόσο, η αιτιολόγηση αυτή στην σημερινή εποχή δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινή δικαστηριακή πραγματικότητα, με βάση την εικόνα που παρουσιάζουν τα ποινικά  ακροατήρια σε επίπεδο πλημμελειοδικείου, όπου ο αριθμός υποθέσεων είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με το παρελθόν. Επομένως, για μία ακόμη φορά η ρύθμιση αυτή είναι εντελώς άστοχη και αδικαιολόγητη και η Πολιτεία δείχνει και πάλι να μην αντιλαμβάνεται την καθημερινή πραγματικότητα που επικρατεί στα δικαστήρια της χώρας, παρόλο που οι συνεχείς διαχρονικά παρεμβάσεις του δικηγορικού σώματος έχουν αποτυπώσει με σαφήνεια την κατάσταση. Επί της ουσίας το μόνο που επιτυγχάνεται είναι ένας ακόμα περιορισμός της δικηγορικής ύλης για την πλειοψηφία των μαχόμενων δικηγόρων της πράξης και παράλληλα μια αντισυνταγματική απώλεια δικαιωμάτων των πολιτών που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, η οποία θα οδηγήσει στην ενίσχυση της κοινωνικής απαξίωσης απέναντι στο θεσμό της δικαιοσύνης και σε μία κατάσταση γενικευμένης ανομίας στην καθημερινότητα, ενώ παράλληλα προσβάλλεται η αρχή της ισότητας των πολιτών, διότι για το ίδιο ακριβώς αδίκημα θα υπάρχουν πολίτες που θα έχουν καταδικαστεί και οι άλλοι όχι. Εξάλλου, η εισαγόμενη ρύθμιση αδικεί τους μηνυτές, δηλαδή τους πολίτες που έχουν πίστη στη δικαιοσύνη και προσφεύγουν σε αυτήν για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα τους και εν τέλει υποβάλλονται σε άσκοπες δαπάνες με την ελαφρά τη καρδία παραγραφή των αδικημάτων από την Πολιτεία, η οποία  δίνει  την εντύπωση ότι δεν μπορεί να τους προστατεύσει.

Η ορθή απονομή της δικαιοσύνης με βάση τα οριζόμενα στο Σύνταγμα και στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτυγχάνεται με την φαλκίδευση των δικαιωμάτων των πολιτών, η όποια δε αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, μόνο με την αύξηση των θέσεων των Δικαστικών Λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και  την δημιουργία κατάλληλων κτιριακών υποδομών μπορεί να επιτευχθεί.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, η αντίθεση μας δε αυτή, η οποία απηχεί και την αντίθεση όλου του δικηγορικού σώματος, δέον να εκφρασθεί θεσμικά από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στους αρμοδίους.

2) Mε το ως άνω νομοσχέδιο (αρ. 41-45) προωθείται ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων για τους δικαιούχους νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις, όρια που καταλαμβάνουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην εξαθλίωση του δικηγορικού σώματος και στην επί της ουσίας  υπαλληλοποίηση του δικηγόρου, αφού η καταβολή της αμοιβής του λαμβάνει χώρα τουλάχιστον δύο έτη μετά την παρασχεθείσα υπηρεσία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ενώ με την προωθούμενη ρύθμιση ο χρόνος αυτός θα αυξηθεί. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι ήδη σήμερα υπάρχει σαφής καταστρατήγηση του θεσμού αυτού και καταχρηστική άσκηση του από τους φερόμενους τυπικά δικαιούχους. Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο τα εισοδηματικά κριτήρια να παραμείνουν στα όρια που ισχύουν για τις αστικές υποθέσεις.

Για τους λόγους αυτούς εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας σε σχέση με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Κατά τα λοιπά το Δ.Σ. συντάσσεται με την από 13-5-2020 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

3)   Αναφορικά με την προωθούμενη και την προσδοκώμενη γενικευμένη χρήση της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, είναι απαράδεκτο να διατηρείται η επιβολή τέλους ανά σελίδα στα δικόγραφα και στα σχετικά έγγραφα που κατατίθενται στα τακτικά διοικητικά Δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως προβλέπεται στο ΠΔ 40/2013 και όλα τα ανωτέρω τη στιγμή που πληρώνεται ήδη το ΤΑΧΔΙΚ αντιγράφων. Είναι αδιανόητο να επιβάλλονται επιβαρύνσεις ως προς την ηλεκτρονική κατάθεση που δεν προβλέπονται ούτε υφίστανται στη φυσική κατάθεση του δικογράφου. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επιβαρύνεται ο πολίτης για τις συγκεκριμένες διαδικασίες με έξοδα αντιτύπων αντιγράφων από τη στιγμή που το ένα αντίτυπο για το δικαστήριο είναι σε ηλεκτρονική μορφή και πρέπει άμεσα να καταργηθεί η ρύθμιση αυτή.

4)  Με το άρθρο 4 του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις», που πρόσφατα ψηφίσθηκε υπήρξε ακόμα μία περίπτωση αφαίρεσης δικηγορικής ύλης. Ειδικότερα,  στο άρθρο 4 του ν. 4384/2016, που ο νόμος αυτός έρχεται να αντικαταστήσει, οριζόταν, ότι για την σύσταση ή την τροποποίηση του καταστατικού ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού αρμόδιο ήταν το Ειρηνοδικείο κατά την εκουσία δικαιοδοσία, ενώ με την παραπάνω διάταξη του νέου νόμου  η σχετική διαδικασία θα διεκπεραιώνεται διοικητικά από την εποπτεύουσα αρχή.

Πέραν του ότι αποτέλεσμα της νέας αυτής διάταξης είναι για πολλοστή φορά η αδικαιολόγητη αφαίρεση δικηγορικής ύλης, με τη νέα ρύθμιση παρακάμπτεται χωρίς κανένα δικαιολογητικό λόγο η κατά τεκμήριο ασφαλής δικαστική κρίση περί της διάγνωσης της πλήρωσης των προϋποθέσεων που ορίζονται στο νόμο για την σύσταση κλπ των Αγροτικών Συνεταιρισμών και η μεταφορά της στη μη παρέχουσα τα εχέγγυα αυτά εποπτεύουσα αρχή.

Είναι αναγκαίο να καταργηθεί άμεσα η ρύθμιση αυτή, διότι ενέχει κίνδυνο και ανασφάλεια δικαίου.

5) Από την ημερομηνία της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, ήτοι από 13-3-2020 μέχρι και σήμερα και κατά τα φαινόμενα μέχρι την 31-5-2020, οπότε και θα αρθεί μερικώς η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων, το μοναδικό χρηματικό βοήθημα που έχουν λάβει οι δικηγόροι είναι το ποσό των 600,00 ευρώ, όπως είναι γνωστό τοις πάσι. Ήτοι 8,00 ευρώ την ημέρα και χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει καμία απολύτως παντός είδους ελάφρυνση για τον μήνα Μάιο. Η στάση της Πολιτείας απέναντι στο δικηγορικό σώμα συνιστά λίαν επιεικώς προσβολή και απαξίωση απέναντι στο δικηγορικό σώμα, όπως ήδη έχουμε τονίσει κατ’  επανάληψη σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας.

Με την παρούσα εκφράζουμε για μία ακόμη φορά την διαμαρτυρία μας και την αγανάκτηση μας για την αντιμετώπιση μας από την Πολιτεία και υπενθυμίζουμε, ότι δικηγόροι δεν είναι μόνον αυτοί που εμφανίζονται καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία της πρωτεύουσας.

6) Το Δ.Σ. συντάσσεται με την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αναφορικά με την θέσπιση γραμματίου προκαταβολής εισφορών για την κατάθεση δικογράφου σε ποσοστό 75% της ονομαστικής αξίας στο όνομα του δικηγόρου που υπογράφει το δικόγραφο  και σε ποσοστό 25% στο όνομα του δικηγόρου που καταθέτει το δικόγραφο.

7) Το Δ.Σ. εκφράζει την ευγνωμοσύνη του και τις θερμές ευχαριστίες του στον κο Μενέλαο Φωτόπουλο για την προσφορά στην βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας των πανεπιστημιακών νομικών συγγραμμάτων της αείμνηστης συζύγου του Ελένης Φωτοπούλου Γούτου, διατελέσασας διευθύντριας του Δήμου Χαλκιδέων και θα αποστείλει ευχαριστήρια επιστολή.

8) Το Δ.Σ. εκφράζει την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μέχρι το πέρας της συνεδρίασης του δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τι μέλλει γενέσθαι από την ερχόμενη Δευτέρα 18-5-2020 αναφορικά με την λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Δ.Σ.Χ